mandag 3. mai 2010

Buenos Aires 23. til 29. april

Etter David hadde vært i Buenos Aires i tre måneder med sine spanskstudier gjennom Kulturstudier, kom Ida til byen den 23. april. Planen var å komme den 19. april, men Islands sky av vulkanaske satte en stopper for det.

Buenos Aires er en storby med tre millioner innbyggere i sentrum (Ciudad Federal) og fra cirka 13 millioner når man tar med områdene rundt. Byen er veldig firkantet. Alt består av et grid-gatesystem, som David mener er veldig oversiktelig. De firkantede gatene gjør byen litt for ensformig. Alle kvadrat er hundre meter lange og 100 meter brede. Teller man ti blokker, er det én kilometer pluss gatene mellom. Enkelte av gatene og avenyene endrer navn etter visse avstander, men det er likevel veldig oversiktelig. Det finnes unntak som gjør alt veldig forvirrende, som gaten Diagonal Norte som går på skrå helt i sentrum.

Transport:
Buenos Aires er en sjarmerende by med mange aktiviseringsmuligheter, men oppleves veldig bråkete etter hvert. Byen har en trafikksituasjon som består av svært stresset og brå kjørestil med ofte bruk av horn selv om alle skjønner det ikke er noen vits å bruke horn, som i rushkø. Lyder og støy er en naturlig del av bybildet, som alarm og blinkende lys hver gang en bil kjører ut av et parkeringshust for å markere at fotgjengere må passe seg. Sykling er etter vår mening den beste og raskeste transportformen, på tross av den farlige kjørestilen bilene har og at man av og til er litt redd for å dø. T-bane (subte) og buss fungerer godt. Dersom man tar bussen må man betale med mynter. Billetten koster vanligvis 1,10 peso (ARS - Argentine Peso), men når største mynt er 1 peso og det finnes 2 peso-sedler, er det viktig å karre til seg litt mynter hvis man tar bussen ofte. T-bane koster det samme, og er en fin måte å skaffe seg mynter på. Taxi er et godt alternativ, og koster ikke så mye. Å ta en Radio-taxi er det tryggeste, fordi de alltid har taksometer.

Overnatting:
Mens David studerte i Buenos Aires fra februar til slutten av april, bodde han på huset til Kulturstudiers samarbeidspartner, Amartya. Det ligger i Pichincha 1033 i nabolaget San Cristobal. Ikke akkurat et turiststrøk, siden Lonely Planet-boka har plassert en tekstboks over området med å fortelle hva som finnes i andre deler av Buenos Aires. Etter Ida kom ned, bodde vi på Hotel Bolivar, et sjarmerende lite og billig hotell. Hotellet kostet kun 90 peso per natt for oss begge, og jeg tror det var kun ett hostel som var billigere med 80 peso per natt. Etter vår erfaring er hoteller billige alternativ for to personer, siden Hosteller tar betaling for to individer i et privatrom, mens hoteller tar betaling for ett dobbeltrom. Det man likevel ofte mangler på et hotell, er eget kjøkken.

Priser og shopping:
Shopping etter klær er etter vår mening litt vanskelig i Buenos Aires. Vi hadde vanskelig for å finne normale klesbutikker. Litt dyre fasjonable butikker eller leting etter merker, som Adidas, er derimot ikke noe problem.

Å spise ute er billig i forhold til i Norge. En hovedrett koster cirka 30 peso. Som regel bruker Argentinere svært lite tilbehør. Det er selve kjøttet som er tingen. Biff i butikk for å lage selv er veldig billig, enkelt og godt.

Ting å se i Buenos Aires:
Casa Rosada
Et rosa hus der presidenten jobber
Boca
Hus malt i "artige" farger pluss mange selgere
Recoleta Kirkegård
En kirkegård bygd som en liten makaber landsby
Reserva Ecologica
En stor økologisk park som er verdt å se for å komme litt unna storbylivets sjas og mas
Florida
Gaten Florida er en gågate som inneholder alt man vil kjøpe av ting og tang
Defensa
En gate som inneholder mange spennende butikker, pluss noen butikker som kun har snurrepiperier og/eller antikviteter
Markedet i San Telmo
Et stort marked på søndager som går langs gaten Defensa og Peru og stikkgatene fra disse gatene. Verdt å oppleve. Mange gode håndlagde produkter.


Sykkeltur i Buenos Aires


Sykling er ikke det tryggeste, men likevel det beste for å oppleve byen (på veldig nært hold).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar